Aktualności

Celebracja Świąt Wielkanocnych w Polsce, poza uczestnictwem w liturgii, łączy się również ze spożywaniem tradycyjnych dań wielkanocnych.

Poza walorami smakowymi, wiele z tych dań posiada określoną symbolikę. Inne zaś, od tak dawna goszczą na świątecznych stołach, iż przygotowanie ich na okoliczność Wielkanocy, stało się już tradycją. Jednym z nich bez wątpienia jest mazurek. To tradycyjne polskie ciasto pieczone w okresie świat wielkanocnych. Piecze się je z rożnego rodzaju ciast: kruchego, marcepanowego, biszkoptowego czy kajmakowego. Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych Pracownia gospodarstwa domowego WTZ PSOUU Koło w Świdniku, pragnie podzielić się z czytelnikami „Bliżej siebie” przepisem na mazurka wielkanocnego.  

mazurek wielkanocny 02Składniki:
Ciasto:  30 dkg mąki pszennej, 20 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka.
Masa serowa: 50 dkg białego sera, 30 dkg cukru, sok z cytryny, 2 białka, aromat waniliowy.
Polewa: 20 dkg cukru, 15 dkg czekolady.


Sposób przygotowania
:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je, nałożyć na natłuszczoną uprzednio blaszkę o rozmiarze 40 x14 cm i podpiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 180 C). Ser zmielić, a następnie utrzeć z cukrem pudrem, olejkiem waniliowy i sokiem z cytryny. Następnie wymieszać tak powstałą masę z pianą z białek. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec 35 minut, w temperaturze  180C.

Przygotowanie polewy:
W kubeczku zagotować 3 łyżki wody, wsypać cukier i dodać pokruszoną czekoladę. Gotować ciągle mieszając aż czekolada się rozpuści. Upieczone ciasto polewamy polewą.

mazurek wielkanocny 01


Pracownia Gospodarstwa Domowego
Instruktor Terapii Zajęciowej
Teresa Głębocka